Назад в новини
13371

Як правильно вибрати шліфмашину?

Зміст:

На перший погляд деревина може здатися твердим матеріалом, але насправді вона дуже пластична. Талановитий майстер може зробити з дерева що завгодно, надавши йому потрібну форму, текстуру та колір. Один з важливих етапів обробки дерев’яного виробу — шліфування. Воно полягає у згладжуванні всіх нерівностей на поверхні матеріалу, усуненні задирок, подряпин, наданні виробу гладкої фактури.

Шліфувати дерево — складна робота, яка потребує досвіду. Вона супроводжується великою кількістю пилу. Щоб зробити процес шліфування простішим, потрібно користуватися правильно обраним електроінструментом — шліфувальною машиною.

Якщо перераховувати всі види шліфувальних робіт, вийде великий список. До нього увійдуть: обробка великих поверхонь, шліфування вузлів, закладання швів, полірування та багато іншого. Не існує інструменту, який підійшов би для цього всього одразу. Існує декілька різновидів шліфувальних машин, які призначені для певних завдань. Вони відрізняються як за будовою, так і призначенням. Їх часто використовують на виробництві меблів та інших виробів з деревини. Крім деревини, шліфмашини можуть працювати з пластиком та металом. Їх також використовують при обробних роботах.

Види шліфувальних машин

Існує всього три головних види шліфувальних машин, що розрізняються за принципом, який вони використовують в роботі, а також за своєю конструкцією.

  • Стрічкові. Можуть зняти з дерева шар фарби або лаку. Працюють ефективно та з високою швидкістю. В якості витратника застосовується стрічка, яка обертається на валах машини.
  • Плоскошліфувальні. Добре справляються зі зняттям лакофарбових покриттів з деревини, підходять для доводочних робіт. Витратник — наждачка, яку надягають на підошву, що вібрує.
  • Ексцентрикові (орбітальні). Найскладніші за своїм принципом роботи. Призначені для тонкого шліфування, показують високу якість.

В майстерні по дереву потрібні будуть всі три види шліфувальних машин. Комбінуючи їх, майстер зможе досягти ідеального результату. Однак для використання вдома можна підібрати якийсь один тип, який підійде краще за все. Тепер давайте розберемо особливості кожного типу шліфувального інструменту, щоб ви змогли краще орієнтуватися при виборі.

Стрічкові шліфмашини

Це найпродуктивніші та найпотужніші представники своєї категорії. Вони здатні виконати великий об’єм робіт. Частіше за все їх використовують для наступних цілей:

  • обробки великих за площею дерев’яних поверхонь;
  • зняття лаку, фарби та затемнень із заготовок;
  • усунення нерівностей на поверхні.

Однак можна пристосувати цей інструмент і для більш детальних робіт, обробки невеликих деталей тощо.

Стрічкові шліфмашини

Для стрічкових шліфувальних машин знадобиться витратник у вигляді так званої «нескінченної стрічки», яка надягається на вали інструменту. При виборі стрічки потрібно буде звернути увагу на її зернистість. Серед розмірів частіше за все зустрічаються 60, 80, 120 та 230, а інші достатньо складно знайти.

Конструкція та особливості стрічкових шліфмашин

За своєю будовою стрічкова машина достатньо проста та має високий рівень надійності. Витратник представляє собою кільце, яке рухається за рахунок двох роликів. Такий підхід дозволяє досягти високої швидкості руху шліфстрічки. Існують моделі, що здатні розвивати швидкість до 500 м на хвилину.

Серед мінусів обладнання можна назвати виділення великої кількості тепла, що обумовлено продуктивністю. Це може призвести до перегріву інструмента. Якісні виробники використовують прокладки з графіту, що знижують температуру при роботі, дозволяючи довше працювати без перерви.

Поради щодо вибору СШМ

При виборі стрічкової шліфмашини потрібно звернути увагу на ряд моментів та технічних характеристик, від яких буде залежати її ефективність.

Потужність електромотора

Цей показник, як правило, знаходиться в діапазоні від 0,5 до 1,2 кВт. Більш потужний двигун зробить техніку важчою, натомість дозволить працювати з більшою швидкістю та прикладати менше сили та тиску при роботі. Від потужності двигуна буде залежати і ціна.

Швидкість руху стрічки

Швидкість може варіюватися від 120 до 550 м/хв. Чим вона вища, тим більшу поверхню зможе обробити інструмент за той самий час. Краще вибирати модель з регулятором обертів — ви зможете виставити потрібні параметри для певного матеріалу та типу робіт. Наприклад, якщо працювати з деревом на «максималках», воно може почати горіти.

Матеріал роликів

При виборі стрічкової машини зверніть особливу увагу на матеріал, з якого зроблені ролики. Вони можуть бути пластиковими з гумовим покриттям або металевими. Пластикові ролики частіше за все можна зустріти в машинах побутового класу. В напівпрофесійних моделях зустрічається задній ролик з металу. А от у професійному шліфувальному інструменті обидва ролики металеві.

Ширина стрічки

Шліфмашині можуть підходити стрічки з габаритами 75х533 мм або 76х457 мм. Ці параметри підходять більшості інструменту, хоча можна зустріти й машинки з нестандартними параметрами, що підходять для специфічних робіт.

Захисні системи

Системи захисту двигуна від перегріву та надлишкового навантаження значно підвищують термін експлуатації інструменту, а також захищають його від надто інтенсивного використання.

Видалення пилу

Добре, якщо в комплекті до машини йде мішок для збирання сміття або фільтр. На жаль, такий спосіб видалення пилу — не найефективніший, тому ще краще, якщо інструмент можна підключити до будівельного пилососа. Це справедливо для всіх типів шліфувальних машин.

Додаткові елементи

Плюсом буде наявність додаткових елементів:

  • струбцини, що дозволяє закріпити інструмент на столі;
  • рамки для захисту від перекосів;
  • упорів (паралельного та кутового), що підвищують точність під час роботи.

Вібраційні шліфмашини

Для фінальної обробки дерева варто вибирати між вібраційними та ексцентриковими машинами. Відрізняються вони за площею підошви (у вібраційних вона, як правило, більше) та принципом дії на матеріал.

Вібраційні шліфмашини

Конструкція та особливості віброшліфмашин

Вібраційні (вони ж плоскошліфувальні) машини мають вертикально встановлений двигун. Обертання валу в ньому перетворюється на вібраційний рух. Сама підошва розташовується перпендикулярно двигуну. З обох сторін підошви є затиски для наждачної стрічки. При використанні вібраційної машини ви не прив’язані до стандартних розмірів шліфувального паперу — можна просто купити рулон та нарізати його на шматки.

Головні переваги шліфувальних машин вібраційного типу:

  • можливість швидко замінювати витратник;
  • здатність працювати в кутах.

Поради щодо вибору плоскошліфувальних машин

Розглянемо основні моменти, які потрібно враховувати при виборі вібраційних машин.

Потужність

Такий тип конструкції не потребує встановлення потужного двигуна, тому потужність таких машин рідко перевищує 400 Вт. Якщо встановити більш потужний двигун, це збільшить вагу апарата, обмеживши швидкість роботи, а значної користі не принесе.

Амплітуда руху підошви

Чим вищий цей показник, тим вища продуктивність. Ви можете вибирати в діапазоні від 1 до 5 мм, відштовхуючись від того, що для вас більш важливе.

Частота коливань підошви

Це важливий параметр, від якого залежить швидкість виконання шліфування та нагрів матеріалу. При роботі з матеріалами, які мають низький поріг плавлення (пластики), потрібно працювати на низькій частоті. Чим вищий показник, тим менше часу потрібно на шліфування. Швидкість може досягати від 7 000 до 23 000 коливань на хвилину.

Розмір та форма робочої платформи

Бувають прямокутні, квадратні та дельтоподібні (у вигляді праски) підошви. Прямокутні краще підходять для шліфування пласких поверхонь з великою площею, квадратні та дельтоподібні — для обробки важкодоступних місць.

Матеріал підошви

Є машини, підошви яких виготовлені з пластику. Це не дуже якісний матеріал, тому що він може мати невелику кривизну. Такий варіант підійде для побутових завдань, а от для професійного використання краще обрати підошву з композиту.

Кріплення наждака

Витратний матеріал може закріплюватися за допомогою спеціальних затискачів, що дозволяє швидко його замінювати. Однак існує ще більш швидкий спосіб заміни — за допомогою липучок.

Ексцентрикові шліфмашини

Головна особливість цього типу шліфувальних машин — суміщення двох типів руху підошви. Під час роботи підошва не тільки вібрує, але також рухається навколо власної осі. Цей принцип дозволяє досягати складної траєкторії наждачки, забезпечуючи дуже якісний результат.

Ексцентрикові шліфмашини

Такий інструмент часто використовується на виробництвах та в майстернях. Його застосовують для довідних та делікатних робіт, а також фінішної обробки, отримуючи максимально гладку поверхню матеріалу.

Поради щодо вибору ексцентрикових шліфувальних машин

Потужність

Середні показники ексцентрикових моделей знаходяться в діапазоні від 150 до 350 Вт, хоча можна зустріти й більш потужні моделі. Шукати шліфувальну машину з максимальною потужністю варто не завжди, тому що вона буде досить важкою.

Амплітуда коливань підошви

Як і у вібраційних машин, амплітуда вібрації може складати від 1 до 5 міліметрів.

Частота коливань/Кількість обертів

Частота коливань у ексцентрикових машин така ж сама, як і у вібраційних (від 7 до 23 коливань на хвилину). Кількість обертів платформи навколо осі може варіюватися від 4 000 до 12 000 на хвилину.

Розмір та форма робочої платформи

Підошви машин цієї категорії бувають тільки круглими. Серед стандартних розмірів виділяють два: 125 та 150 міліметрів.

Кріплення наждачного паперу

Практично у всіх ексцентрикових шліфмашин витратний матеріал кріпиться за допомогою липучки. Це дуже зручно при заміні витратника.

Яку шліфмашину вибрати для дому?

Для використання в домашніх умовах не потрібна найпотужніша модель, тому що навряд чи ви будете виконувати великі об’єми робіт. Однак до вибору все одно потрібно підійти відповідально, звернувши увагу на додаткові функції та захисні системи.

Стрічкова шліфувальна машина для дому

Ви можете вибрати машину з потужністю не більше 1 кВт. Цього цілком вистачить, щоб виконувати навіть найскладніші процедури. Такі показники вже включають в себе «запас», необхідний для того, щоб інструмент не працював на знос. Максимальна швидкість руху може бути близько 260 м/хв. Дуже добре, якщо в машини є регулятор швидкості, який дозволить вибирати потрібний режим для обробки різних матеріалів.

Вібраційна шліфувальна машина для дому

Вібраційній шліфувальній машині для дому вистачить 300 Вт, щоб задовольнити всі потреби у деревообробці. Такої потужності вистачає, щоб інструмент міг видавати до 26 000 коливань на хвилину. Зверніть увагу на наявність регулятора потужності. Також значення має тип кріплення витратника до підошви. Затискачі типу «крокодильчик» потребують набагато більше часу на зміну наждачного паперу, натомість зношуються повільніше, ніж липучка.

Ексцентрикова шліфувальна машина для дому

Для побутового використання вистачить потужності 500 Вт та швидкості обертання 13 тисяч об/хв. Щоб отримати якісний результат, вибирайте модель з підходящою частотою коливань (хороший показник — до 26 000) та обертання (до 13 000), які можна буде регулювати.

Витратні матеріали для шліфмашин

Найбільшою популярністю серед витратників для шліфувальних машин користуються наступні:

  • абразивні листи для вібраційної машини;
  • абразивні для ексцентрикової машини;
  • м’які полірувальні диски (з войлоку або шерсті);
  • трикутні або дельтоподібні шліфувальні підошви;
  • безперервна стрічка.

Читайте також:  Как выбрать электрорубанок для дома?

Питання, що найчастіше задають про шліфувальний інструмент

Чим відрізняється болгарка від шліфмашини?

Кутова шліфувальна машина (болгарка) призначена, щоб різати та шліфувати матеріали, в тому числі, деревину, метал, бетон. Шліфувальний інструмент (стрічковий, вібраційний, ексцентриковий) потрібний, щоб проводити делікатне шліфування поверхонь та усувати найдрібніші нерівності. На відміну від пиляльних (відрізних) дисків або чаш, які потрібні для болгарок, шліфінструмент використовує шліфувальні круги з наждачного паперу або полірувальні — з войлоку та шерсті.

Для чого потрібні вібраційні шліфмашини?

Вібраційні машини потрібні для обробки плоских поверхонь, усунення нерівностей та шорсткості. Їх прямокутна або дельтоподібна форма дозволяє обробляти кути та місця, в які не може потрапити кругла підошва.

Чим змастити редуктор шліфмашини?

При покупці інструменту певного бренда уточніть, яке мастило для нього рекомендує виробник. В будь-якому випадку, краще використовувати фірмові мастила, ніж експериментувати зі змащувальними матеріалами самостійно.

Які шліфмашини краще?

На це питання не можна відповісти однозначно. Все залежить від призначення інструменту та умов використання. Для швидкої обробки великої площі краще вибрати стрічкову шліфмашину, а для шліфування важкодоступних місць — вібраційний інструмент.