КАТАЛОГ ТОВАРІВ
КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Заточування ланцюгів бензопил і електропил на верстаті

12 Березня 2021 г.

заточка цепи на станке

Всі садоводи і власники бензо- і електропил знають, як ніхто інший, що для ефективного і якісного розпилювання дерева потрібно мати справну техніку і заточений ланцюг. Не важливо, який у Вас тип двигуна: чи це бензопила, чи електропила, всі ланцюги з часом потребують заточування.

Інакше ж, якщо працювати затупленим ланцюгом, продуктивність роботи падає, пилу постійно веде в сторону і Вам доводиться докладати більше зусиль на розпилювання. Також може виникнути заклинювання зубців, і в решті решт техніка може зовсім вийти з ладу. Оскільки двигун пили в цьому випадку відчуває велике навантаження, яке призводить до передчасного зносу.

Зрозуміти, що ланцюг потрібно заточити досить просто. Під час пиляння вилітає дуже дрібна стружка, також виникає запах горілої деревини і Ви змушені докладати все більше зусиль на розпилювання, на відміну від гарно заточеного ланцюга, який дозволяє інструменту майже самому пиляти дерево. Важливо пам'ятати, що чим раніше буде проведене заточування, тим менше металу на зубці потрібно буде сточувати, в результаті строк служби ланцюга значно збільшується.

Работа с электропилой

Провести заточування ланцюга можна трьома способами:

  • вручну напилком
  • болгаркою
  • заточувальним верстатом

Перший спосіб досить довгий і трудомісткий, другий же не надто безпечний, враховуючі велику швидкість, з якою працюють КШМ. В домашніх умовах найзручніший, найшвидший та найякісніший спосіб - заточування за допомогою верстата.

Конструкція ланцюга

Щоб надати зубцям пили оптимальні різальні якості, необхідно знати з яких частин складаються ланцюг і ланки.

Конструкция цепи

 

Зубці ланцюга мають складну геометричну форму з різними кутами і нахилами, з різальною площиною і обмежувачем глибини пиляння. В процесі заточують кожен зуб ланцюга з лівої і правої сторони.

Також важливим параметром гарно заточеного ланцюга є правильна висота обмежувача глибини. Оскільки він визначає товщину шару деревини, що зрізується за один прохід. Важливо перевіряти різницю між висотою ріжучого зуба і висотою обмежувача. Оптимальним вважається параметр 0,5-0,8 мм.

Звено

Як виконується заточування ланцюга бензопили

Застосування верстата для заточування дозволяє наточити ланцюг навіть недосвідченому майстру, при цьому результат значно якісніший і досягає максимальної точності, на відміну від заточування ручним напилком. Під час заточування на верстаті зубці виходять однакової довжини, що збільшує строк служби і продуктивність.

Основні вузли верстата для заточування ланцюгів

Конструкция станка

  • Перше, що необхідно зробити, це надійно встановити верстат на поверхню. Далі приступити до розміщення ланцюга в інструменті.
  • Встановлюють ланцюг ведучими ланками в паз на підошві верстата, при цьому ланки з ріжучою крайкою мають бути направлені на заточувальний диск.
  • Фіксатор ланцюга щільно притискають до ріжучого зуба, таким чином утворюючи упор.
  • Виставляють необхідний кут заточування (оптимальним показником вважаються 25°, 30°, 35°).
  • Обмежувачем нахилу встановлюють потрібну глибину пропилу.
  • Перед самим заточуванням необхідно налаштувати фіксатор ланцюга. Не варто спилювати багато металу, це може скоротити термін служби ланцюга.

Щоб визначити, наскільки сильно потрібно сточувати зубці, для прикладу обирають найкоротший і злизаний зуб, йому надають необхідної форми і далі за цим шаблоном сточувати всі інші зубці.

Щоб зекономити час і отримати максимально точний результат, зубці точать через одну ланку спочатку в одному напрямку, потім в іншому. 

Після кожних трьох заточок на верстаті перевіряють висоту ріжучого зуба і обмежувача. Для цього використовують штангенциркуль чи спеціальні шаблони. Якщо висота обмежувача занадто велика, для її корегування використовують будь-які зручні інструменти, наприклад, напилки. 

Після заточування ланцюг обов'язково продувають, щоб звільнити ланки від металевої стружки, а потім змащують мастилом.

Висновок: Правильне заточування ланцюга бензопили сприяє ефективній роботі, легкому і продуктивному пилянню. Тому не слід ігнорувати такий важливий процес, адже від якості заточування зубців буде залежати і термін служби всього інструмента!

коментарів: 0
Ще ніхто не залишив відгук. Ви можете стати першим!
Залишити відгук